Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnistatko "kampaviineri-ilmiön"? – Ylähuulen ylle ilmestyvät pystyrypyt huutavat kosteutta ja suojaa

Huulipuna karkaa ylähuulen päällä oleviin pystysuoriin ryppyihin, joita vaivihkaa on alkanut ilmestyä kasvoihin.

Ei auta, vaikka amorinkaarta yrittää terävöittää huolellisella huultenrajauksella, kuten meikkineuvonnassa vinkataan.

– Suu on nykyään kuin kampaviineri, totesi eräs nainen osuvasti kerran.

Tiedän, mistä hän puhuu.

Kosmetologi Suski Pallaslehto kouvolalaisesta BlackVanilla-kosmetologihoitolasta sanoo, että huulten aluetta kannattaa hoitaa ja suojata lapsesta asti. Iholla on pitkät muistijäljet.

– Pakkaset ja viimat kuivattavat herkkää ihoaluetta. Erityisesti atooppisten sekä muuten kuivaihoisten lasten vanhempien kannattaa ottaa asiakseen pitää lasten ihot kunnossa, Pallaslehto sanoo.

Myös Yliopiston Apteekin kosmetologi Pia Tolvanen liputtaa ennaltaehkäisevän hoidon puolesta. Huultenympärysihoa kannattaa ryhtyä hoitamaan yhtä varhain kuin silmänympärysihoakin, hän sanoo.

– Usein asiakkaat kuitenkin havahtuvat hoitamaan huultenympärysihoa vasta, kun muutoksia alkaa jo näkyä.

Pallaslehto kuvailee huulten ihoa limakalvojen tapaiseksi mutta hieman niitä paksummaksi ihoalueeksi.

Mekaaninen, toistuva suun liike tupakoidessa muodostaa juonteita. Sama liike tapahtuu esimerkiksi pillillä juodessa.

Pia Tolvanen

Hän muistuttaa, että huulten – samoin kuin silmien – ympärillä on lihaksia, jotka toimivat huomaamattamme kun syömme, juomme, puhumme, nauramme ja mikroilmeilemme.

Näillä alueilla on myös hyvin ohut iho ja vain vähän kollageeni- ja elastiinisäikeitä.

– Näitä alueita ei voi hoitaa täysin samoilla tuotteilla kuin kasvojen ihoa muuten. Tästä syystä niille on kehitetty omia voiteita, Pallaslehto sanoo.

Limakalvojen välittömästä läheisyydestä johtuen huulten seutu on altis säämuutoksille, kuten auringolle. Myös runsas alkoholin nauttiminen kuivattaa limakalvoja ja ihoa.

Tupakointi on yksi merkittävä tekijä huulten yläpuolelle muodostuvien pystyjuonteiden synnyssä.

– Mekaaninen, toistuva suun liike tupakoidessa muodostaa juonteita. Sama liike tapahtuu esimerkiksi pillillä juodessa, Tolvanen sanoo.

Huultenympärysiholle tarkoitettu tuote kannattaa valita ihotyypin, ihon kunnon ja iän mukaan. Apteekeissa ja kosmetologeilla on myynnissä anti age -tuotteita erityisesti silmän- ja huultenympäryksille.

– Yleensä alle 30-vuotiaan kannattaa valita kosteuttava voide. Yli 30-vuotiaat voivat jo käyttää tehokkaampia anti age -voiteita, jos tarvetta on, Tolvanen sanoo.

Syvävaikutteiset tuotteet, kuten huultenympärysseerumit ja -voiteet, sisältävät esimerkiksi kollageenia, hyaluronihappoa ja aha-happoa.

– Näitä tuotteita voi hyvin käyttää sekä huulien että silmien ympäryksille, Pallaslehto sanoo.

Ei siis ole välttämätöntä hankkia erillisiä tuotteita huulten ja silmien seudulle, kunhan on perehtynyt valitsemansa tuotteen vaikutuksiiin.

Paras huultenympärysihon itsehoito on sisäistä, sanoo Pallaslehto. Hän kannustaa juomaan vettä sekä syömään sinkkiä ja muita ihoa vahvistavia ravintolisiä sekä öljyjä.

– Myös sisäisesti nautitut kollageenilisät voivat auttaa, hän sanoo.

Kun keho voi hyvin, itse kunkin tärkeimmäksi tehtäväksi – varsinkin näin talviaikana – jää ihon suojaaminen. On tärkeää, ettei kosteus häviä ohuen limakalvoalueen kautta pois kehostamme.

– Tähän ratkaisuna toimivat hyvin vedettömät huulivoiteet ja -balmit. Kesäaikana auringolta suojaaminen taas pitää huulten alueen nuorekkaana pidempään, Pallaslehto sanoo.

Vaihtoehtoisiakin itsehoitokeinoja on, kuten kasvojoogaa ja kasvolihasten rentoutusta.

– Kaikki eivät todellakaan halua pistos- ja täytehoitoja, Pallaslehto sanoo.