Monialayrittäjä sanoo, että Espanjaan matkustavat ovat yhä useammin kiinnostuneita loma-asunnoista hotellien sijaan.
Italian Riccione vuonna 1989. Marjut Kallio on päässyt äitinsä ja sisarustensa kanssa ensimmäiselle etelänmatkalleen ja ajattelee, voiko mitään näin ihanaa ollakaan.
Koti-Suomessa hän käy lainaamassa kirjastosta arabian ja kreikan kielen kasetteja ja on varma, että oppii niistä kaikki maailman kielet.
Espanjan Benalmadena 1997. Kallio saa äidin luvalla lähteä Benalmadenaan töihin kolmeksi kuukaudeksi. Kallio ei kuitenkaan tunne oloaan kotoisaksi. Hän ei viihdy ympäröivässä ravintolaelämässä.
Kallio palaa hetkeksi Suomeen ja työskentelee muun muassa matkatoimistossa.
Suomen suurlähetystö Berliinissä vuonna 1999. Ministerineuvoksen perheen au pairina ja sisäkkönä työskentelevä Marjut Kallio on yhtäkkiä joutunut sairastuneen kokin sijaiseksi.
Kallion täytyy valmistaa ja tarjoilla 12 hengen illalliselle muun muassa hernekeittoa, jonka pohjana on samppanja. Keitto pitää tarjoilla jokaisen lautaselle. Kallio jännittää valtavasti ja ajattelee, että jos tästä selviän, selviän mistä vain. Illallinen sujuu hyvin.
Espanjan Torrevieja talvella 2023. Marjut Kallio, 43, on palannut juuri kotiin matkamessuilta Suomesta. Sähköpostissa on runsaasti viestejä Espanjasta loma-asuntoa haluavilta suomalaisilta.
Kallion koti on lähellä Suolajärviä. Ulkona on aamulla viileää, kahdeksan astetta. Kallio miettii, että voisi tänään pulahtaa uima-altaaseen.
Paria päivää myöhemmin hän suuntaa lomalle Miamiin, jossa tekee myös hiukan töitä. Monialayrittäjä haluaa aina tutustua johonkin työhön liittyvään lomillakin.

12 vuotta sitten Kallio avasi Espanjaan ensimmäisen oman puhelinkauppansa, joka oli yhdeksän neliön kokoinen. Hän jännitti liikekumppaninsa Marco Elsingerin kanssa, mahtaako maailmalta tulla myyntiin oikeita mokkuloita vai meneekö tilaus mönkään. Kumpikin oli sijoittanut kauppaan säästöjään yhteensä 6 000 euroa. Mokkulatilaus vei neljänneksen summasta.
Aiemmin Kallio oli työskennellyt englantilaisessa puhelinfirmassa maajohtajana ja yrittänyt innostaa omistajaa siirtämään toimintaa lanka- ja kuparilinjoista mobiiliin. Omistaja ei innostunut.
Kallio lähetti New Yorkin lomalta Elsingerille sähköpostia, että haluaisi perustaa oman firman. Kallio kysyi Elsingeriä liikekumppanikseen. Tämä vastasi myöntävästi. Kumpikin tarkisti toistensa varat, sitten lyötiin kättä päälle.
– Ja saimme oikeita mokkuloita tarvittavilla sertifikaateilla ja yrityksemme logolla, Kallio kertoo.
Sittemmin Kalliosta ja Elsingeristä on tullut elämänkumppaneita, ja perheeseen kuuluvat myös Kallion tytär ja yhteinen poika.
Yritykseen on tullut puhelin- ja nettikaupan lisäksi muun muassa vakuutustoimintaa, asunnonvuokrausta, sähkömyyntiä, elintarvikkeita ja luontaistuotteita. Vakuutuksille Kalliolla on kaksi omaa toimistoa Torreviejassa ja Fuengirolassa sekä 48 jälleenmyyntipistettä.
Pidän huolta siitä, että nukun hyvin.
Marjut Kallio
– Espanjassa puhelinkaupat myyvät nykyään muun muassa nettiliittymiä, tv-paketteja, vakuutuksia, sähköä ja aurinkopaneeleja.
Asiakkaissa on monia kansallisuuksia, myös suomalaisia ja espanjalaisia. Suurin asiakasryhmä Torreviejassa sijaitsevassa Scandic Centerissä ovat ruotsalaiset ja norjalaiset.

Kallio muutti miehensä ja tyttärensä kanssa Costa del Solista Torreviejaan seitsemän vuotta sitten, kun hän halusi etäisyyttä Aurinkorannikkoon. Hän oli tehnyt paljon töitä.
– Tulin raskaaksi mutta menetimme vauvan. Vähensin hieman työmäärää, Kallio kertoo.
Samaan hengenvetoon hän sanoo, että näki Torreviejassa kasvun mahdollisuuksia.
– Meillä oli täällä puhelinjälleenmyyntipiste. Sen yrittäjällä oli jo ikää, joten ostimme liikkeen.
Kalliolla oli 11 työntekijää vuonna 2017, nyt yli puolet vähemmän.
– Liiketoiminta kasvaa mutta olemme automatisoineet asioita. Toisaalta mietin kauhulla, mitä yhteiskunnalle käy, kun kaikki automatisoidaan. Mekin olemme tehneet töitä aina ihminen ihmiselle -periaatteella.
Meni Kalliollakin tovi ennen kuin hän suostui hankkimaan älypuhelimen.
– Marco kysyi vuonna 2014, eikö olisi jo älypuhelimen aika. Vastasin, että ei, kun tämä Nokia on niin hyvä. Nyt näitä on kolme, Kallio näyttää firmojensa älypuhelimia Teamsissa.
Kun korona-aika iski, Kallio ja Elsinger perustivat luontaistuotteiden ja elintarvikkeiden nettikaupan mietittyään pari viikkoa, miten ihmeessä homma saadaan pyörimään. Ruokakaupoissa sai käydä, mutta kukaan ei uskaltanut tulla.
– Onneksi emme olleet rakentaneet liiketoimintaa yhden tulolähteen varaan.
Yrityksellä oli kuriiripalveluita ennestään puhelinkauppojen vuoksi. Siihen lisättiin elintarvikkeet, ja Kalliokin ajoi tilattuja tuotteita asiakkaille ympäri Torreviejaa.
Kallio tekee paljon töitä mutta yrittää ajoittain olla katsomatta esimerkiksi työsähköposteja viikonloppuisin.
– Määrittelin itseni pitkään niin, että mitä enemmän teen, sen parempi ihminen olen. Eihän sellaisessa ajattelumallissa ole järkeä. Nukkuminen on varmaan pelastanut minut. Pidän huolta siitä, että nukun hyvin.
Kallio nollaa myös matkustelemalla. Maaliskuussa perheen on tarkoitus mennä Balille hieman pidemmäksi aikaa ja tutustua samalla mahdollisiin sijoituskohteisiin.
Määrittelin itseni pitkään niin, että mitä enemmän teen, sen parempi ihminen olen. Eihän sellaisessa ajattelumallissa ole järkeä.
Marjut Kallio
– Lueskelen kansainvälisiä lehtiä ja haaveilen. Mietin, mikä on tulevaisuus, mihin kannattaa sijoittaa. Eivät ne välttämättä ole vakavia ajatuksia. En helposti tee suuria liikkeitä tai muutoksia, mutta on hyvä olla hereillä ja katsoa mahdollisuuksia.
Marjut Kallio elää matkoilla terveellisemmin kuin kotona.
– Kotona en välttämättä käy edes kävelyillä, mutta matkoilla liikumme paljon. Syön kaikki vitamiinit, juon vettä, syön aamiaiset ja lounaat oikeaan aikaan. Kotona lähden aamulla töihin ja saatan laittaa ensimmäisen kerran jotakin suuhuni illalla.
Viime vuonna Kallio sairastui pahasti. Hän sai koronan jälkeen veritulpat molempiin keuhkoihin. Se muistutti taas itsestä huolehtimisen merkityksestä.
Marjut Kallio ajattelee elämää sykleinä. Muutoksia tapahtuu muutaman vuoden välein. Nyt tuntuu taas, että jostain on luovuttava. Lapset kasvavat nopeasti, eikä äiti halua olla aina vain bisneksen vietävänä. Hän harkitseekin Fuengirolan Centro Finlandian elintarvike- ja luontaistuotepuodista luopumista.

Puoti tuli Kalliolle oikeastaan sattumalta. Antti ”Pizza” Pekkarinen Centro Finlandiasta otti yhteyttä, kun edellisen vuokralaisen ruokakauppatoiminta vaihtoi paikkaa ja tila Kallion puhelinkaupan vieressä vapautui.
– Hän soitti ja sanoi, että Maya, sinähän olet aina halunnut ruokakauppiaaksi. Vastasin, että en pysty, minulla on ikuinen kiire.
Seuraavana yönä kahden aikaan Kallio heräsi, herätti miehensä ja sanoi tälle, että haluaa kaupan.
– Olin aina halunnut puodin, jossa olisi kosmetiikkaa ja kaikkea terveyteen liittyvää, jotta ihmiset voisivat paremmin.
Myydyimpiä ovat tietyt luontaistuotteet ja elintarvikkeista muun muassa kahvi, lenkkimakkara ja ruisleipä. Suomalaiset tuotteet tummasta leivästä jauhoihin kiinnostavat muitakin kuin suomalaisia.
Espanjaan matkustavat ovat Kallion mukaan entistä useammin kiinnostuneita loma-asunnoista hotellien sijaan. Moni viipyy useamman kuukauden tai haluaa neliöitä viikonkin matkoille.
Matkailijoiden keski-ikäkin on Kallion mielestä laskenut.
– Rahaa tehneet nelikymppiset tulevat ensin puoleksi vuodeksi, sitten ehkä toisen kerran vuodeksi. He ovat pystyneet tekemään irtioton tai hoitavat bisnekset etänä.
Kalliosta on mukava huomata, että myös yhä useampi espanjalainen matkustaa Suomeen. Suomi on eksoottinen maa, joka kiinnostaa opiskelijoita ja pitkäksi viikonlopuksi matkustavia perheitä.