Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinnostaako New York, mutta kaupungin kalleus pelottaa? Näillä vinkeillä selviydyt reissusta kohtuullisilla kuluilla

Empire State Building on upea niin päivällä kuin iltavalaistuksessa. Carrie Bradshaw’n portailla kyltti pyytää hiljaisuutta.

New York ei ole koskaan ollut turistin näkökulmasta halvimmasta päästä, eikä sitä voi nimittää budjettimatkailijan unelmaksi.

Tällä hetkellä inflaatio on Yhdysvalloissa korkeimmillaan vuosikymmeniin. Euron kurssi on huono ja heikompaa hinnat hirvittävät, mutta New York tarjoaa myös paljon edullista tai jopa maksutonta huvia turistille.

New York on helppoa ja edullista ottaa haltuun metrolla ja jalkaisin. Yksittäinen metromatka maksaa 2,75 dollaria. Seitsemän päivän viikkokorttikin maksaa vain 33 dollaria ja sisältää myös paikallisbussien käyttämisen. Kertalipulla voi matkustaa muutaman korttelin tai vaikka Manhattanilta Brooklyniin saakka.

Lisäksi metromatkalla voi syntyä mahtava New York -fiilis, kun samaan vaunuun astuu vaikkapa taitava saksofonisti tai iloinen muusikkopariskunta. Muutaman asemanvälin mittaisesta keikasta sujauttaa mielellään dollarin muusikon käteen.

Majoittuminen Manhattanilla on suhteellisen kallista, sillä yöstä kahden hengen huoneessa joutuu maksamaan yli 200 euroa. Kaupungin sykkeessä ja nähtävyyksien lähellä yöpymisen hinta voi nousta tästä vielä melkoisesti. Manhattania ympäröivissä piirikunnissa, kuten Brooklynissä, hotelliyöpyminen on huomattavasti edullisempaa.

Vapaudenpatsaalla vierailu on yleiseen hintatasoon nähden edullista. Lipun hinta riippuu siitä, haluatko käydä patsaan juurella, jalustalla vai kruunussa. Kaikki liput sisältävät lauttamatkan Battery Parkista Manhattanilta Liberty Islandille, Ellis Islandille ja takaisin Manhattanille.

Patsaalla käymisessä vierähtää helposti puoli päivää, sillä kokonaisuuteen sisältyy myös kaksi museota. Runsaat kolme vuotta sitten avattu Vapaudenpatsasmuseo sijaitsee Liberty Islandilla. Se keskittyy Vapaudenpatsaaseen, sen luomiseen, merkitykseen ja historiaan.

Ellis Islandin museo sijaitsee vanhassa maahanmuuttajien vastaanottokeskuksessa. Siellä kerrotaan siirtolaisuudesta ja erityisesti Yhdysvaltain siirtolaisuuden historiasta laajasti. Jos pelkkä Vapaudenpatsaan näkeminen riittää, matkusta patsaan ohitse maksutta Staten Islandin lautalla.

New Yorkin klassikko eli dollarin pitsapala täyttää vatsan.

Ehkä hieman tuntemattomampi mutta mielenkiintoinen nähtävyys on Bryant Parkin laidalla 5th Avenuen varrella sijaitseva New York Public Libraryn päärakennus. Rakennus on kaunis niin ulkoa kuin sisältä.

New York Public Libraryn kokoelmissa on yli 56 miljoonaa esinettä runsaan 125 vuoden ajalta. Kokoelman erityisiä helmiä on esillä Treasures-näyttelyssä, johon on vapaa pääsy. Nähtävillä on muun muassa presidentti Thomas Jeffersonin itsenäisyysjulistuksen puhtaaksikirjoitusversio, William Shakespearen ensimmäinen näytelmäkokoelma ja Gutenbergin Raamattu.

Kokoelmiin kuuluu myös alkuperäinen Nalle Puh ja hänen ystävänsä. Kuluneet pehmolelut kuuluivat aikanaan A. A. Milnen pojalle ja inspiroivat kirjailijaa lastenkirjojen maailmaan. Näyttelyssä esillä olevat aarteet vaihtuvat aika ajoin.

Isoksi Omenaksi kutsuttu New York tuntuu tutulta, koska se esiintyy usein muun muassa kirjoissa, uutisissa, televisiosarjoissa ja elokuvissa.

Useamman päivän ohjelmaksi riittää sekin, että ihmettelee kaupungin vilinää sekä entuudestaan tuntemiaan rakennuksia, kirkkoja ja patsaita edullisesti jalkaisin.

Muun muassa King Kong -elokuvista tuttu 381 metriä korkea Empire State Building -pilvenpiirtäjä on legendaarinen nähtävyys ja upea ihailtavaksi niin päivällä kuin iltavalaistuksessaan.

Flatiron Building on New Yorkin rakastetuimpia rakennuksia ja nähtävyys erikoisen kolmion muotoisen pohjansa vuoksi. Rakennus on Hämähäkkimies-sarjakuvaan perustuvissa elokuvissa Daily Bugle -sanomalehden päärakennus.

Samalla suunnalla Manhattanilla sijaitsee myös televisiosarjoissa nähtyjä taloja. Sinkkuelämää-sarjan Carrie Bradshaw’n asunto on niin suosittu kohde, että sen portaille on omistaja asettanut ketjun ja kyltin, jossa toivotaan hiljaisuutta. Muutaman korttelin päässä sijaitsee Frendien asuintalo.

New Yorkin sydämeksikin kutsutussa Central Parkissa on paljon nähtävyyksiä ja vuodenajasta riippumatta aina tekemistä – usein esimerkiksi maksuttomia joogatunteja tai ilmaiskonsertteja.

Monen perheen suosikkikohteeseen Central Parkin eläintarhaan on toki pääsymaksu, mutta esimerkiksi pieneen Belvederen linnaan pääse ilmaiseksi. Linnan graniittitornista avautuu upea näkymä kaupunkimaisemiin ja puistoon.

New York tarjoaa loputtomasti koettavaa. Ylitä Brooklyn Bridge aamun sarastaessa tai auringonlaskussa ja ihaile upean Manhattanin siluettia. Nauti kahden dollarin karusellikyydistä Brooklyn Bridge Parkissa. Pistäydy kylään Trump Toweriin ja ihmettele marmorilla kuorrutettua aulaa vesiputouksineen. Hämmästele Times Squaren hulinaa ja värivaloja illalla.

Salaatin, bagelin, hampurilaisen tai tuhdin voileivän voi napata mukaan kadunkulmien ruokakojuista, kaupasta tai ravintolasta. Lounasta on mukava mutustella vaikkapa viihtyisässä Madison Square Parkissa Flatiron Buildingin vieressä. Saatat samalla saada maksuttoman jazz-konsertin.

Hyvä paikka lounaalle on High Line, kolme vuotta sitten auennut erikoinen puisto. Sen nimi tulee yläilmoissa kulkeneesta junaradasta, jota pitkin kuljetettiin 1930–50-luvuilla raaka-aineita tehtaisiin ja tavaraa tehtaista satamiin. Vuosikymmeniä toimettomina seisoneiden kiskojen tilalle perustetussa puistossa on pieniä puutarhoja ja pysähdyspaikkoja.

New Yorkin klassikko eli dollarin pitsapala täyttää vatsan. Myös Applebeen kaltaiset mutkattomat amerikkalaiset grilliravintolat tai maukasta meksikolaista ruokaa tarjoilevat ravintolat ovat usein halpoja.

Kalliina tunnettu kaupunki voi siis olla myös edullinen kohde, kun hieman miettii, mihin menee ja mitä tekee.

381

Empire State Building -pilvenpiirtäjä on 381 metriä korkea.