Jääkiekon MM-kisoihin tuleva mullistus puhuttaa – "Miksi pitää suojella heikompia pelaajia?"

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on päättänyt sääntömuutoksesta, jonka myötä arvoturnaukset pelataan jatkossa NHL-standardien mukaisessa kapeassa kaukalossa.

Ensimmäiset kapean kaukalon turnaukset ovat Pekingin olympiaturnaus 2022 sekä Suomessa samana vuonna pelattava MM-turnaus.

Päätös on herättänyt paljon kritiikkiä. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel katsoo, että peli on pienemmässä kaukalossa kuitenkin parempaa.

– Mikä on maailman paras liiga? NHL. Missä liigassa maailman parhaat pelaajat pelaavat? NHL:ssä. Minkä kokoisessa kaukalossa NHL-kiekkoa pelataan? 26x61 metrin kokoisessa kaukalossa. Ovetshkin ja kumppanit ovat taitelijoita, eivätkä tavallisia pelaajia. Annetaan heille ympäristö, jossa he ovat tottuneet pelaamaan, Fasel sanoi.

Faselin mielestä NHL-pelaajien pitäisi saada heidän ansaitsemansa etu.

– Miksi meidän pitäisi suojella heikompia pelaajia pelaamalla leveässä kaukalossa? Annetaan taiteilijoiden päästä oikeuksiinsa. Ajattelemme fanejamme myös. Kun näen NHL–pelejä, joita tällä kaudella olen katsellut paljon, on näkemäni ollut uskomatonta.

Faselin mielestä NHL-pelien taso on viime vuosina ollut myös kovassa nosteessa.

– NHL:n pudotuspeleissä taktiikka ja taito on uskomatonta. Heidän on käytettävä aivojaan. Heidän on ajateltava niin nopeasti. En ole nähnyt niin korkeatasoista jääkiekkoa kuin NHL:ssä nykyään. Ja samoja pelaajia näemme täällä.

Nuorten MM-kisoja on tietysti pelattu jo pienessä kaukalossa, kun niitä on järjestetty Kanadassa tai Yhdysvalloissa.

– Nuorten MM-kisat Pohjois-Amerikassa ovat pienessä kaukalossa olleet paljon parempaa peliä. Kun nuoret tulevat pelaamaan Eurooppaan isompaan kaukaloon, on peli erilaista. Lohdutukseksi kritisoijille Fasel toteaa, että Euroopan pääsarjoja pelataan jatkossakin pienessä kaukalossa, jos kansalliset liitot niin haluavat.

– Ymmärrän, että kaikki liigat eivät pidä siitä, että kaukaloita pitäisi kaventaa. Emme pyydä liigoja kaventamaan kaukaloitaan, koska se maksaa paljon rahaa. Mutta pelin tulevaisuuden kannalta on velvollisuutemme, että viemme maajoukkueturnaukset pienempään kaukaloon, jossa NHL:ssäkin pelataan.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Bratislava

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut