Marjamäki vitsaili Leijonien nuorimmasta kipparista 19 vuoteen: "Mitä, Mikkehän on jo vanha jätkä"

MM-KISAT 26-vuotias Mikael Granlund on nuorin leijonakippari 19 vuoteen. Adjutantit Mikko Rantanen ja Sebastian Aho ovat vielä nuorempia.

Anonyymi

Ehkä– ja toivottavasti– se on tapahtunut jo hyvän aikaa sitten. Ettei Mikael Granlundia enää muistella etunenässä Bratislavan ilmaveivimiehenä. Ihmepojan urotöistä Slovakiassa kirjoitettiin kaikki mahdollinen, mutta vasta myöhemminhän Granlundista tuli isommassa kuvassa jääkiekkoilija isolla jiillä.

Eihän kukaan ole vielä 19-vuotiaana valmis.

Nyt Granlund, 26, kuuluu leijonien MM-kisajoukkueen konkariosastoon ja lopullisen kisajoukkueen ensimmäisessä kokoontumisessa hänet nimettiin myös joukkueen kapteeniksi.

Granlund on suomalaisen kiekkoilun ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt kapteeni arvokisoissa ja nuorin tämän tehtävän saanut sitten Saku Koivun, joka kipparoi leijonia Norjan kisoissa 19 vuotta sitten 24-vuotiaana. Tämän jälkeen jokainen leijonakapteeni ennen Granlundia on ollut "virkaan" astuessaan vähintään 28-vuotias ja viisissä edellisissä kisoissa C-kirjain on ommeltu vähintään 31-vuotiaan pelaajan rintaan.

– Tietysti se on suuri kunnia. Olen päässyt lyhyen urani aikana näkemään paljon hienoja kapteeneja ja toivottavasti oppinutkin heiltä jotain. Oma itseni aion silti olla ja näyttää sitä kautta esimerkkiä, Granlund linjaa.

Päävalmentaja Lauri Marjamäelle Granlundin valinta juuri tämän joukkueen kapteeniksi oli itsestään selvää. Peräti 13 ensikertalaisen keski-iältään alle 25-vuotiaassa ryhmässä viisien MM-kisojen ja liki 400 NHL-ottelun hyökkääjä edustaa konkariosastoa.

– Mikkehän on jo vanha jätkä tähän ryhmään, Marjamäki murjaisee.

– Sanoin hänelle heti, että haluan, että sinä olet tämän joukkueen kapteeni. On pelillinen johtaja ja johtaja muutenkin. Fiksu kaveri, joka edustaa suomalaista jääkiekkoa parhaimmillaan, hän määrittelee.

Granlundin adjutantit ovat Mikko Rantanen, 21, ja Sebastian Aho, 20.

– Rantanen on ollut nuorten maajoukkueen kapteeni ja Aholla on niin paljon johtajaominaisuuksia, että hän on tulevaisuudessa varmasti Carolinan kapteeni, Marjamäki perustelee uuden sukupolven leijonapelaajien johtotrioa.

Kapteenisto, Granlund etunenässä, on uuden tilanteen edessä. He ovat olleet pelillisesti tärkeitä leijonille aiemminkin, mutta nyt niskaan sovitellaan myös henkisten johtajien viittoja.

Uransa viidenteen MM-turnaukseen lähtevä Minnesota Wildin hyökkääjä ei ota asiasta stressiä – tai ei ainakaan myönnä moista.

– Pelaaja haluaa aina vastuuta, mutta joukkue on joukkue, ei mikään ole koskaan yhdestä miehestä kiinni, hän toteaa.

Tanskaan matkaavassa 25 pelaajan ryhmästä yli puolet on Granlundia nuorempia. Kapteeni ennätti pelata leijonissa jo 1970-luvun tähtien kanssa, 1980-lukulaisista nyt puhumattakaan. Päävalmentaja Marjamäkikin vahvistaa, että milleniaalit näkevät pelin enemmän mahdollisuuksien kautta on takavuosien vanhemmat jermut. Granlund on todennut nopeasti saman.

– Vasta kokoonnuttiin, mutta kyllä sen huomaa, että meillä on nyt paljon nuoria. Toivottavasti pystytään tuomaan sitä rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta jäälle, mikä tästä porukasta huokuu, hän sanoo.

Granlundille päätös MM-kisoihin lähtemisestä oli helppo. Kausi oli vahva, vaikka pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tulikin lähtö hurjavireistä Winnipegia vastaan otteluvoitoin 1-4.

– NHL-kausi päättyi pettymykseen, mutta hyvä kausi on kuitenkin alla ja olen ehjänä. Tänne oli mukava tulla, runkosarjassa tehot 21+26=67 ja pudotuspeleissä 1+2 nakutellut mailataituri selvittää.

Marjamäen päävalmentajakaudella leijonien ympärillä on käyty kenties normaalia enemmän negatiivista keskustelua. Granlund ei sitä säikähtänyt.

– Aina puhutaan ja kirjoitetaan paljon ja tehdään omia johtopäätöksiä. Mutta joskus kannattaisi nähdä metsä puilta ja malttaa. Meillä on paljon jätkiä myös Pohjois-Amerikasta ja hyvä joukkue jalkeilla, hän opastaa.

– Näin nuo kaksi viimeistä Ruotsin turnauksen ottelua. Peli näytti nopealta ja rohkealta, kapteeni lisää.

MM-karkelot potkaistaan käyntiin Kööpenhaminassa ja Herningissä perjantaina, leijonien pelit alkavat lauantaina Etelä-Korean kohtaamisella. Granlund tietää, mitä kahden ja puolen viikon savotta vaatii.

– MM-kisat on lyhyt turnaus, mutta pitkä turnaus. Ei saa mennä asioiden edelle, mutta pitää kuitenkin tiedostaa, että mitkä ovat ne "isot pelit", tuumaa 2000-luvun MM-kisojen kymmenes leijonakapteeni.

Teksti: Tuomas Heikkilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Eroselvitystä vaatineelta Maiju Tapiolinnalta runsaasti kritiikkiä Keusotelle – "Jos kyse olisi yksityisestä yrityksestä, niin olisi johto vaihtunut"
 2. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 3. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 11. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 12. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 13. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 14. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Korona ei kaatanut suunnitelmia – Klaukkalan S-marketin purkutyöt käynnistyvät kesällä
 2. Ely päällystää yhdeksän tietä Nurmijärvellä – nämä kohteet saavat uutta pintaa
 3. 16 uutta koronatartuntaa viikossa Keusoten alueella – kuusi näistä Nurmijärvellä
 4. Yli 400-vuotinen perinne katkeaa – kirkonkirjojen pito siirtyy Nurmijärveltä Vantaalle
 5. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 6. Nurmijärven nuorisotiloissa järjestetään kesätoimintaa – kaikille avointa ja maksutonta
 7. OP Uusimaalle uusi toimitusjohtaja – pankki haluaa olla johtava toimialueellaan
 8. Nurmijärven lukio Kirkonkylään, Rajamäelle vai kahteen toimipisteeseen? – faktat lyötiin nyt pöytään
 9. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 10. Mielipide: Keusoten jäljet pelottavat
 11. Pääkirjoitus: Kuuluuko lähipalveluiden parantua lähinnä siellä, missä pidetään eniten meteliä?
 12. Missä bussi menee? – Nurmijärven joukkoliikenteen bussien etenemistä voi nyt seurata karttapalvelusta
 13. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 14. Nurmijärven kuntatalous keikahti päälaelleen – miljoonien ylijäämä vaihtumassa yli kahdeksan miljoonan alijäämäksi
 15. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.