Nurmijärveläisseura juhlii 25-vuotistaivaltaan budo-viikonlopulla

Nurmijärveläisseura Kaitenissa on voinut harrastaa aikidoa jo 25 vuotta. Erkki Ylimäki

toimitus

Nurmijärveläinen aikidoseura Kaiten järjestää 25-vuotisjuhlansa kunniaksi budo-viikonlopun Harjulan koululla 9.–10. helmikuuta. Budo on yhteisnimitys japanilaisille itsepuolustus- ja taistelutaidoille.

Viikonlopun aikana harjoitellaan aikidoa ja iaidoa. Iaidoharjoitusten päätteeksi on mahdollisuus myös suorittaa uusia vyöarvoja.

Aikidossa oman mielen ja fysiikan kehittäminen liittyvät saumattomasti toisiinsa.”

Aikido on vanhan japanilaisen taistelutaidon, ju-jutsun, pohjalta kehitetty rauhanomainen itsepuolustuslaji. Periaate on, että hyökkäys tulisi pystyä pysäyttämään vastustajan voimaa hyväksi käyttäen ja mahdollisimman väkivallattomasti.

Neljän kuukauden ajan lajia harrastanut Senni Kaavinen kertoo yllättyneensä siitä, miten rennosta ja hauskasta lajista oikeaan on kyse.

– Aluksi mietin, että japanilaisessa lajissa olisi tiukat säännöt ja kaikki olisivat todella vakavia. Olen kuitenkin huomannut, kuinka rentoa aikido on ja, että treenatessa saa pitää myös hauskaa, hän toteaa.

Monia aikidossa viehättääkin se, että lajissa ei järjestetä kilpailuja vaan jokainen voi asettaa tavoitteita oman mielenkiintonsa ja aikataulunsa mukaisesti.

– Aluksi tuntui, ettei lajia opi ikinä. Vähän pähkäilin myös, miten paikat kestävät. Vuosikymmen oli tullut paiskittua vain töitä tietokoneen ääressä pitkää päivää tehden. On ollut kiva huomata, että pärjäänkin aivan hyvin ja ennen kaikkea, miten hyvää treenit tekevät kunnolle ja henkiselle hyvinvoinnille. Nyt tuntuu, että olo on parempi kuin 30 vuotta sitten, aikidoa seitsemän vuotta harrastanut Juha Muilu kuvailee.

Aikidossa oman mielen ja fysiikan kehittäminen liittyvät saumattomasti toisiinsa. Fyysisesti laji kehittää muun muassa aerobista kuntoa, elastisuutta ja liikelaajuutta.

Henkisesti se kasvattaa esimerkiksi kohtaamaan elämän konfliktitilanteita uudella tavalla. Laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

Aikidon lisäksi Kaitenissa on voinut harjoitella vuodesta 2008 lähtien iaidonia.

Iaido tarkoittaa suomennettuna miekan tietä.

Lajissa harjoitellaan japanilaisen miekan avulla erilaisia ennalta sovittuja liikeratoja (katoja). Koska monet aikidon tekniikat perustuvat miekalla tehtäviin lyönteihin, laji sopii erinomaisesti tukemaan aikidoa.

Aikidoseura Kaiten

Kaitenin perusti Kari Pohjasniemi (5.dan) tammikuussa 1993.

Hän toimi seuran pääopettajana runsaat 20 vuotta, kunnes muutti Alavudelle ja perusti sinne oman seuran.

Nykyisin seuran pääopettaja ja puheenjohtaja on Erkki Ylimäki (5.dan).

Kaitenissa harjoittelee noin 20 aktiivijäsentä. Jäsenistö koostuu lähes kaikista vyöarvoista.

Kaiten on Suomen Aikidoliiton jäsen.

Vuoden 2008 aikana Kaitenissa alkoi myös Iaidon, japanilaisen miekanvedon taidon, harjoittelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.