Oskari Lehtosesta NYU:n vuoden urheilija – "Ensi kesän tavoitteena EM-kisat"

YLEISURHEILU Nurmijärveläissprintterin ensi kesän tavoitteena aikuisten EM-kisat.

Sprintteri Oskari Lehtonen palkittiin Nurmijärven Yleisurheilun kaudenpäätösgaalassa seuran tämän vuoden parhaana urheilijana. Matti Hannula

Matti Hannula

Nurmijärven Yleisurheilu ry. palkitsi perinteisesti parhaitaan kauden päättäjäisgaalassa Perttulan Rientolassa. Palkintopöytä todellakin notkui, ennen kuin pystejä ruvettiin pokkailemaan ja niiailemaan.

Arvokkaimman pytyn, NYU:n vuoden parhaan urheilijan palkinnon, sai odotetusti 20-vuotias sprintteri Oskari Lehtonen, joka juoksi heinäkuussa Puolan Bydgoszczissa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen joukkueessa 4x100 metrin viestissä pronssia Saksan ja Iso-Britannian vanavedessä.

Muut sinivalkoiset viestinviejät olivat Willem Kajander Porvoosta, Samuli Samuelsson Ikaalisista ja Akseli Lehto Seinäjoelta.

Sprinttereiden Suomeen tuomat arvokisamitalit ovat harvinaista herkkua. Edellisestä vastaavasta saavutuksesta on tasan 10 vuotta. Silloinkin kyseessä olivat alle 23-vuotiaiden EM-kisat ja Suomen mitalin väri pronssinen.

Helsingin IFK:n sprinttereiden kanssa Vesa Sjöstedtin johdolla harjoittelevalle Lehtoselle pikaviestin EM-pronssi tuli tavallaan sivutuotteena.

– Kauden päätavoite oli tehdä sekä 100 että 200 metrillä omat ennätykset. Se onnistui, Lehtonen myhäilee.

Hän kellotti kesäkuun puolivälissä ensin Turussa Paavo Nurmen kisoissa satasen aikaan 10,71 ja sitten Kuortaneella Eliittikisoissa 200 metriä 21,43.

EM-kisojen alkuerissä hän vielä paransi 200 metrin ennätyksekseen 21,06. Välierissä oli sitten tahmeampaa ja tie nousi pystyyn.

Viikon kuluttua EM-kisoista Lehtonen kilpaili Kalevan kisoissa Seinäjoella. Siellä 200 metrin finaali jäi Lehtosen viime kauden viimeiseksi kisaksi.

– 80 metriä juostuani nykäisi takareidestä niin kovaa, ettei ollut mitään mahdollisuuksia jatkaa, hän kertoo.

Lehtosella oli jo toinen peräkkäinen ongelmakesä. Kesällä 2016 Bydgoszczissa käytiin 19-vuotiaiden MM-kisat, jotka olivat Lehtosen toissakauden päätähtäin. Silloin tavoitteet romuttuivat lonkkaleikkauksen myötä.

– Nyt rankaistiin kokemattomuudesta. Minulla ei aiemmin ollut ollut vastaavanlaisia ongelmia. Onneksi ei tullut mitään pahempaa. Kuukauden verran olin lääkärin suosittelemassa harjoituskiellossa. Nyt kaikki on kunnossa, ja voin treenata täysipainoisesti, hän toteaa.

Lehtonen sai syksyllä asepalveluksensa päätökseen ja aloittaa nyt vuodenvaihteen jälkeen tietojenkäsittelyopinnot Haaga-Heliassa. Ensi kauden urheilullinen tavoite on jo selkeä.

– Aikuisten EM-kisat Berliinissä. Se on realistinen tavoite. 200 metrin ennätyksestä on pudotettava 16 sadasosaa kisarajan alitukseen, mutta uskon vahvasti, että se onnistuu, hän sanoo.

Vuoden valmentajana NYU palkitsi Hannu Rinnekarin Vuoden aikuisurheilija -tittelin niiasi 40-vuotiaiden naisten sarjassa SM-viestimitaleita kahminut NYU:n joukkue Anna-Mari Himanen, Yuko Leivo, Heli Ruoho, Riitta Rättyä, Maarit Vaittinen Eri junioriluokissa palkittiin kymmeniä urheilijoita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut