Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ovet auki

Kirkon strategia on tiivistetty muotoon ”Ovet auki”. Sanoma on selkeä. Ovet eivät voi olla kiinni kenellekään, päinvastoin on kutsuttava ihmisiä sisään ja lopulta perille asti taivaan kotiin.

Seurakuntavaalien teema mainonnassa on ”uskottu toivottu rakastettu”. Ilmaus sai ainakin minut pohtimaan käytettyä muotoa: kuka uskoo ja ketä. Passiivimaisten rakenteiden heikkous on epäselvyys tekijästä ja siitä, onko tekeminen jo loppunut vai jatkuuko se edelleen. Ruotsinkielinen versio on selkeämpi: ”tror hoppas älskar”, ”Någon tror på, hoppas på och älskar dig.”, joku uskoo, toivoo ja rakastaa sinua. Oletusarvoisesti tarkoitetaan Jumalan rakastavan, herättävän uskon ja toivon ihmisessä.

Näissä vaaleissa tehdään tulevaisuutta, etsitään tekijöitä yksinäisyyttä vastaan ja niitä, joilla on halu etsiä keinoja toteuttaa myötätuntoa. Vaaleissa linjataan myös arvoja, minkälaiselle arvopohjalle rakennetaan Nurmijärvellä seurakuntaa, mitä asioita painotetaan materiaalisten ja henkisten resurssien suuntaamisessa. Pitkälti on kyse kokonaiskirkon strategian ”Ovet auki” toteuttamisesta Nurmijärvellä.

Seurakunta on enemmän kuin palkattu henkilökunta, luottamusmiehet, rakennukset. Seurakunta muodostuu kaikista sen jäsenistä ovatpa he ahkeria kirkossa kävijöitä tai harvemmin kirkkotielle lähteviä.

Seurakunta on siellä, missä sen jäsenet ovat: urheilukentillä, taiteen parissa teatterissa, kuoroissa, orkestereissa, tanssitunneilla, kaikenlaisissa harrastuksissa, toki myös jumalanpalveluksissa, kerhoissa, raamattupiireissä, diakoniaruokailussa, päiväkerhoissa, rippikoulussa, luettelo olisi pitkä. Erityisellä tavalla seurakunnan läsnäolo koetaan elämän taitekohdissa ja niihin liittyvissä kasteessa, konfirmaatiossa, vihkimisessä ja hautaan siunaamisessa.

Nurmijärvellä ovatkin monet yhdistykset, harrastuspiirit, hoitolaitokset, oppilaitokset osallistuneet yhteisen seurakunnan rakentamiseen. Lukuisat kuorolaiset, soittajat ja laulajat ovat tulleet tilaisuuksiin ilahduttamaan ja ilahtumaan; reserviläiset, martat, partiolaiset, opistolaiset ja monet muut ovat lukuisia kertoja palvelleet toisia ja samalla itsekin rakentuneet osana seurakuntaa.

Erityisen huomion ansaitsevat ne lukuiset seurakuntalaiset, jotka toimivat ns. vapaaehtoisina sitoutuneesti hyvin erilaisissa tehtävissä palvellen, toimintaa ideoiden ja toteuttaen.

En edes yritä tuoda esiin sitä monitahoista ovien aukaisemista, jota seurakunnan noin sadan hengen palkattu henkilöstö tekee toiminnassa, taloudessa, ja kiinteistönhoidossa, varsin konkreettisesti.

Ovien aukaisemiseen vaaditaan näkyä tulevaisuudesta, yhteistä sitoutumista, rohkeutta ja tahtoa. Kaikkia tarvitaan, jotta voimme yhdessä uskoa, toivoa ja rakastaa.

Sitoutumaton ehdokas seurakuntavaaleissa

pastori, kauppatieteiden maisteri