Mansikkamaalle kannattaa kurvata nyt, jos tuoreet marjat houkuttelevat: "Ne kannattaa poimia mahdollisimmin pian"

Kesä: Mansikoiden itsepoiminta alkoi juhannuksena, mutta marjoja riittää vielä kerääjille. Jos tuoreet mansikat houkuttavat, kannattaa mansikkamaalle kurvata mahdollisimman pian.

Kirsi Mikkola tuli poimimaan mansikoita Matti Koivistoisen mansikkatilalle, jossa marjoja riittää vielä halukkaille. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Mansikat kypsyivät tänä vuonna ajoissa. Matti Koivistoisen tilalla Kiljavalla itsepoiminta alkoi juhannuksena. Mansikan ystävät saavat tulla poimimaan marjoja itse koronasta huolimatta.

– Poimijat eivät tule koskaan samaan aikaan ja he hajaantuvat ympäri peltoa, joten tartuntariski on lähes olematon. Lisäksi rivit ovat 1,5 metrin etäisyydellä, siinä tulee automaattisesti turvavälit huomioitua, Matti Koivistoinen sanoo.

Sato oli parhaimmillaan juhannuksena ja pari viikkoa sen jälkeen. Hellejakso kypsytti mansikat nopeasti ja suurin osa on jo poimittu, mutta poimittavaa riittää edelleen. Myös poimijoita on riittänyt koronasta huolimatta.

– Mansikat kannattaa kyllä poimia mahdollisimmin pian, Koivistoinen huomauttaa.

Nurmijärveläiset Kirsi Mikkola ja Pentti Nummila tulivat poimimaan mansikoita Koivistoisten tilalle pitkästä aikaa.

– Edellisen kerran olemme poimineet mansikat itse viisi vuotta sitten. Tässä välissä tulimme ostamaan valmiiksi poimittuja mansikoita täältä, Mikkola sanoo.

Mansikat kannattaa poimia mahdollisimmin pian.

– Koronan takia olemme olleet kotona koko kevään. Halusimme tulla poimimaan marjat tänä vuonna itse, jotta pääsemme hetkeksi ihmisten ilmoille, Nummila jatkaa.

Kaksikko aikoo poimia kaksi ämpärillistä mansikoita, joilla he pärjäävät loppuvuoden. Heidän mukaansa mansikat ovat makeita.

– Maussa ei ole valittamista, sokeria ei tarvitse laittaa päälle, Mikkola naurahtaa.

Nummila ei ole varma onko mansikoita enemmän hänen ämpärissään vai vatsassa.

– Näitä menee samaa tahtia suuhun ja ämpäriin.

Rajamäkeläisell ä Mattilan luomutilalla alkoi mansikan itsepoiminta tiistaina 7. heinäkuuta.

Sitä ennen mansikoita pystyi tilaamaan valmiiksi poimittuina.

– Aloitimme myynnin juhannuksen jälkeisellä viikolla ja tilauksia on tullut todella paljon. Olemme lisänneet omien poimijoidemme määrää, jotta ehdimme poimia kaikki mansikat, mitä tilataan, Merikke Pasanen Mattilan luomutilalta sanoo.

Tilauksia otetaan edelleen vastaan. Runsaasta tilausmäärästä ja viime viikon sateista johtuen uusien tilausten odotusaika on tällä hetkellä arviolta kolme viikkoa.

Tiistaina alkanut itsepoiminta on myös vaihtoehto, mikäli haluaa poimia mansikat itse. Mattilan luomutilalta kuitenkin kerrotaan, että itsepoiminta alkaa rajoitetusti ja itsepoimintamahdollisuudesta olisi hyvä soittaa luomutilalle ennen paikalle saapumista, sillä tilalal on rajattu määrä peltoja ja ohjeistajia.

Mansikoiden sesonki kestää Pasasen mukaan heinäkuun loppupuolelle.

Mansikoita on tullut viime vuoden tapaan paljon. Mattilan luomutilalla niitä kasvaa uudella ja vanhalla pellolla.

– Helteet ja viileät ilmat eivät vaikuta mansikoihin, vaan sateet, jotka vaikeuttavat muun muassa poimimista, Pasanen sanoo.

Viime kesänä ihmiset poimivat tilalta itse noin 3000 kiloa mansikkaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut