Mansikat kannattaa poimia pelloilta tämän viikon aikana – "Ensi viikolla on jo myöhäistä"

Kesä: Mansikoilla suusta makeaksi haluavien kannattaa lähteä poimimaan niitä pian.

Annikki ja Pekka Selin tulivat poimimaan mansikoita Matti Koivistoisen tilalle jo toistamiseen Hyvinkäältä asti. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Mansikkakausi alkoi helteiden takia tänä vuonna Suomessa tavallista aiemmin. Pitkä hellejakso kypsytti marjat ennätysajassa ja mansikan pääsadosta odotetaan laadukasta.

Hyvinkäältä Nurmijärven Kiljavalla toimivalle Matti Koivistoisen mansikkatilalle punaiset makupalat saapuivat poimimaan Pekka Selin tyttärensä Annikin kanssa. Tämä on kaksikon toinen kerta Koivistoisen tilalla.

– Kaverit pyysivät meidät mukaan, joten lähdimme seuraksi. Tarkoitus on poimia kaksi laatikollista mansikoita, mutta katsotaan, miten täällä kuumuudessa jaksaa, Pekka Selin sanoo.

Helteiseen poimintapäivään Selinit ovat varautuneet aurinkorasvalla ja vedellä. Heidän perheessään mansikoita käytetään moneen.

– Syömme niitä sellaisenaan, laitamme leivonnaisten ja lettujen päälle sekä jogurtin sekaan ja teemme keittoa, Annikki Selin sanoo.

Koivistoisen tilan mansikoita he kehuvat makeiksi.

Jos mansikoita haluaa kesäksi, niin ne kannattaa poimia nyt.

– Marjat kannattaa tulla poimimaan tällä viikolla. Mansikat ovat aikataulusta etuajassa, mutta kaikki eivät ole sisäistäneet sitä. Kesä on ollut niin lämmin, että se lyhentää mansikkakautta paljon, Matti Koivistoinen sanoo.

Koivistoisen tilalta voi poimia mansikoita aukioloaikojen puitteissa. Itsepoiminta alkoi jo ennen juhannusta ja poimijoita on ollut kohtuullisesti.

– Jos mansikoita haluaa tänä kesänä niin ne kannattaa poimia nyt. Ensi viikolla on jo myöhäistä, sillä marjamäärät vähenevät selvästi, Koivistoinen sanoo.

Poimijoita ja valmiiksi poimittujen ostajia on Koivistoisen mukaan suunnilleen sama määrä. Koivistoinen muistuttaa, että eri lajikkeet kypsyvät eri aikaan. Hänen tilallaan kasvaa polkaa ja honeoyeta.

– Mansikat tulee poimia nyt eikä kahden viikon päästä, hän sanoo.

Niinikosken mansikkatilalla muistutetaan niin ikään, ettei avomaanmansikan satokausi ole pitkä.

– Mansikan kypsyminen riippuu säästä ja helteiden takia satokausi on nyt pari viikkoa etuajassa viime vuoteen verrattuna. Kun mansikkaa on vielä tarjolla, sitä kannattaa hakea, Jani Niinikoski sanoo.

Niinikosken mansikkatilalla on päässyt poimimaan omat mansikat reilun viikon ajan, mutta enemmän haetaan valmiiksi poimittuja marjoja. Niinikoski toivoo, että poimimaan haluavat ilmoittavat tulostaa etukäteen.

– Näin voimme välttää ruuhkan ja varmistaa, että poimiessa säilyy turvavälit, hän sanoo.

Satokausi on ollut tänä kesänä erityisen hyvä myös Mattilan luomutilalla. Mansikkaa on paljon ja laatu on hyvä.

– Itsepoiminta alkoi viikko sitten. Aamupäivisin on eniten poimijoita, sillä aurinko ei porota vielä niin paahtavasti, Mia Markkanen sanoo.

Markkasen mukaan mansikat ovat nyt parhaimmillaan. Homehtumiseltakin on vältytty, sillä sateita ei ole ollut.

– Mansikoita on tänä vuonna todella paljon. Raakileitakin on vielä useita, joten uskon, että marjoja riittää vielä ainakin viikoksi. Vaihtelemme peltoja vuosittain, joten marjoja tulee runsaasti, Markkanen sanoo.

Mansikan vuosi

Kasvun ja kypsymisen kannalta kevät ja alkukesä olivat mansikalle suotuisia.

Makeutta mansikoihin muodostuu lämpötilan voimakkaasta vaihtelusta yön ja päivän välillä. Pitkä päivä ja vuorokauden lämpötilavaihtelut saavat aikaan mansikalle sen ominaisen maun.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut