Erilaiset kotiovelle toimitettavat ruoka- ja reseptipaketit ovat osa kaupassakäynnin suurta muutosta.
Suomessa on useita yrityksiä, jotka myyvät erilaisia resepti- ja ruokapaketteja ja toimittavat ne käytännössä suoraan asiakkaan keittiöön.
Yritykset korostavat, että pakettiin on koottu ohjeiden lisäksi kaikki aterian valmistamiseen tarvittavat ainekset. Ei muuta kuin kattilat esille ja hella kuumenemaan.
Alan toimijoita ovat muun muassa Ruokaboksi, Sannan ruokakassi ja Anton & Anton. Vaihtoehtona on yleensä kolmen tai neljän reseptin kokonaisuuksia kahdessa koossa, pienelle tai isolle perheelle. Hintahaitari on 50–90 euroa.
Lähes kaikissa yrityksissä korostetaan räätälöityjä palveluita, kotimaisuutta, lähituotantoa, kasvisten runsautta, laadukkaita raaka-aineita sekä ajan ja vaivan säästämistä.
Eroja firmojen välillä on siinä, minä viikonpäivänä toimituksen voi saada kotiinsa. Kaikki toimijat eivät myöskään ainakaan vielä kuljeta paketteja kaikkialle Suomeen.

Osalla saattaa olla lapset luonaan vaikka joka toinen viikko, ja he ottavat boksin aina silloin auttamaan ruokarumbassa.
Pipsa Liesimaa
Ruokaboksi on perustettu vuonna 2017, ja sen kasvu on viime vuosina ollut suurta.
– Toimitamme noin 10 000 ruokaboksia viikossa Raaseporista Rovaniemelle, kertoo Ruokaboksin markkinointipäällikkö Pipsa Liesimaa.
Ruokaboksilla on tällä hetkellä noin 100 000 kokeilijaa tai tilaajaa. Yritys on valmiiden ruokapakkausten ryhmässä markkinajohtaja noin 90 prosentin markkinaosuudella. Tällä tilikaudella liikevaihdon ennustetaan nousevan 25 miljoonaan euroon.
Liesimaan mukaan Ruokaboksin missiona on vapauttaa ihmisten aikaa toistensa kanssa olemiseen ja ratkaista kysymys siitä, mitä tänään syötäisiin.
– Asiakkaillemme tärkeitä arvoja ovat helppous, kotimaisuus, hävikin vähentäminen ja uusien reseptien oppiminen, Liesimaa kertoo.
Sannan Ruokakassi on Suomen ensimmäinen ruokakassipalvelu. Se on toiminut yli kymmenen vuotta.
Toimitusjohtaja Laura Kaapron mukaan se on Suomessa ainoa tämäntyyppinen palvelu, jossa asiakas voi valita reseptinsä itse.
– Meillä on kymmenen viikoittain vaihtuvan reseptin menu, josta asiakas voi vapaasti räätälöidä ruokakassinsa makumieltymystensä ja ruokavalionsa mukaisesti, hän kertoo.
Jos valinnanvaikeus tympii, tarjolla on myös valmiiksi mietittyjä kokonaisuuksia.
Asiakaskunta on toimitusjohtaja Kaapron mukaan ollut uskollista ja määrä pitkään vakaa.
– Nyt, kun olemme uudistaneet konseptimme ja erotumme kilpailijoista, pystymme houkuttelemaan myös uusia asiakkaita. Volyymimme ovat nousussa, Kaapro kertoo.

Ruokaboksin asiakas voi valita kolmen tai neljän reseptin paketteja sinkkutalouden tai suurperheen tarpeisiin. Tarjolla on sekä liha- että kasvisruokavaihtoehtoja. Lisätuotteina voi tilata hedelmiä, aamupalatarvikkeita, munia ja mausteita.
Liesimaan mukaan monet asiakkaat tilaavat boksin joka viikko.
– Osalla saattaa olla lapset luonaan vaikka joka toinen viikko, ja he ottavat boksin aina silloin auttamaan ruokarumbassa, Liesimaa kertoo.
Hän kertoo myös yrityksen teettämästä asiakaskyselystä, jossa moni koki ruoanlaittotaitojensa parantuneen ja kotitalouden hävikin vähentyneen palvelun ansiosta. Moni myös kertoi syövänsä terveellisemmin kuin ennen.
Liesimaa korostaa menossa olevaa suurta ostamisen muutosta. Perinteinen supermarket, johon ajetaan autolla, on hänen mukaansa yhä useammin vain ruoan välivarasto.
Hän pitää Ruokaboksi-tyyppisen palvelun etuna sitä, että se auttaa vähentämään hävikkiä jakeluketjun eri vaiheissa.
– Raaka-aineet tulevat aina mahdollisimman suoraan tuottajilta ilman useita väliportaita, hän sanoo.
Laura Kaapro ei koe, että Sannan ruokakassi kilpailisi muiden samantyyppisten toimijoiden kanssa.
– Olemme heidän kanssaan ikään kuin samassa veneessä, hän sanoo.
Kaapro toivoisi, että palvelun arvo nähtäisiin enemmänkin suhteessa perinteisiin ruokakauppoihin.
– Ja varsinkin niihin, jotka kilpailevat tiukasti tuotteiden hinnoilla, hän sanoo.