Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Uusi vuosi, uudet lupaukset?

Uusi vuosi ja samat lupaukset kuin aina ennenkin? Vai ei lupauksia ollenkaan? Tai kenties aivan uudet lupaukset? Omalla kohdallani olen jo pienenä tyttönä päättänyt, että mitään sellaista en lupaa, mitä en voi tai aio pitää.

Suomalaisten suosituimmat uudenvuodenlupaukset ovat lupaus liikkua ja parantaa omaa kuntoa, lupaus muuttaa ruokailutottumuksia, lupaus huomioida perhe ja ystävät sekä lupaus pudottaa painoa.

New year, new me ja sitä rataa. Mikä vika tämänhetkisessä sinussa on? Tuskin mitään. Jos olet onnellinen näin, miksi lupaisit muuttuvasi? Jos et ole onnellinen, mieti, mitkä asiat ovat niitä, jotka vievät sinut lähemmäksi omaa onnellisuuttasi.

Parhaimmillaan hyvä, positiivinen uudenvuodenlupaus toimii tehokkaana itsesuggestiona eli oman pään sisäisenä mantrana, josta tulee toistojen myötä tiedostamaton ajatusmalli eli uskomus, kliininen hypnoterapeutti Kati Niemi kirjoittaa blogissaan.

Jos uudenvuodenlupauksen aikoo tehdä ylipäänsä, siitä kannattaa tehdä sellainen, jonka myös pitää. Lupaus on lupaus, eikä vain joku heitto ilmaan ja haihattelua uudenvuodenaaton piristykseksi.

Niemi neuvoo testaamaan uudenvuodenlupauksen pitävyyden asettumalla ensin omaa uudenvuodenlupaustaan vastaan ja perustelemalla kaikki ne syyt, miksi tuo aihe ei jostain syystä olisikaan sinulle hyvää tekevä ja mikä kaikki voisi mennä siinä pieleen lopulta, vuosien päästä.

Itsekin olen sortunut muun muassa lupauksiin painon putoamisesta ja liikunnan lisäämisestä. Eikä näissäkään lupauksissa mitään väärää ole, jos se tuntuu siinä hetkessä oikealta, ja jos lupauksen aikoo pitää. Viime vuosi opetti, miten paljon erilaisia tunteita yhteen vuoteen mahtuu. Olen huomannut, että lupaus on helpompi pitää, jos se on positiivinen.

Sinun uudenvuodenlupauksesi on sinun. Vain sinun. Mitä omiin uudenvuodenlupauksiini nykyään tulee, lupaan aina saman asian, joka toteutui ainakin viime vuonna. Kuuntele itseäsi ja omaa hyvinvointiasi. Elä, älä pelkää.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja